Search Engine Optimization - SEO

Optimizacija za tražilice (SEO)

Nakon što ste napravili web stranicu sigurno želite da prilikom pretraživanja na recimo Google tražilici korisnici među prvim rezultatima nađu i vašu stranicu. Kako bi to postigli potrebno je koristiti razne postupke i metode. Jedna od najbitnijih stvari su ključne riječi koje i sami korisnici upisuju prilikom pretraživanja interneta.

Naravno to nije jedini uvjet, tu su još mnogi drugi parametri. Ono što morate znati je da nema brzog napretka. Može proći dosta vremena da dođete na neku povoljnu poziciju.

Trebam li SEO?

Najkraće rečeno: DA, barem onaj osnovni. Ukoliko je stranica dobro postavljena, ukoliko se članci pišu na ispravan način kvaliteta stranice se povećava, a time i pozicija na tražilicama, pri čemu ovdje prvenstveno pričamo o Google tražilici. Većina posjeta web stranici dolazi putem pretraživača. Zapitajte sami sebe kako dolazite do neke informacije na internetu: upisujete li odmah adresu ili tražite kroz tražilice?

Osim tog rada na samoj vašoj stranici što se naziva: on-site (ili on-page) optimizacija, postoji i tzv. off-site optimizacija koja uključuje postupke koji se ne provode izravno na vašoj stranici nego na ostalim stranicama koje su na neki način povezane s vašom.